Uitgeverij Weegbree

Over Klaske Kassenberg

Kinderjaren en jeugd

Klaske Kassenberg werd op 19 oktober 1960 geboren te Drachten. Ze was nog geen jaar oud toen het gezin verhuisde naar Deventer. Toen Klaske vier was, werd er opnieuw verhuisd, naar Hengelo Overijssel. Hier groeide Klaske op, de middelbare school bezocht ze in Enschede.
Hoewel het schrijven er al vroeg in zat – het schrijven van toneelstukjes bijvoorbeeld – had Klaske geen ambitie in die richting; ze wilde ‘iets met kinderen’ gaan doen of boerin worden.
In Zwolle voltooide ze de opleiding voor inrichtingswerk en ging vervolgens aan het werk in een gezinsvervangend tehuis voor verstandelijk gehandicapten in Oss.

Werk en schrijven

Al snel werd duidelijk dat haar interesses verder gingen dan het dagelijkse werk. Beleid maken, stukken schrijven en ervaring in heel diverse richtingen opdoen, daar beleefde ze plezier aan. Er volgden dan ook banen in verschillende sectoren, waaronder het onderwijs. Zowel in het basisonderwijs als het middelbaar onderwijs. Ondertussen werd steeds duidelijker dat Klaske Kassenberg een talent had voor schrijven. Van nieuwsbrieven tot schoolgidsen en van beleidsstukken tot theorie en opdrachten voor het MBO.
Daarbij werd de droom om schrijfster te worden – letterlijk – steeds sterker.

Vriendschap tussen Klaske Kassenberg en Marten Toonder

In 1986 schreef Klaske Kassenberg haar eerste brief aan Marten Toonder – de geestelijk vader van onder andere Ollie B. Bommel en Tom Poes – waarin ze vertelde over haar droom. Het was het begin van een bijzondere vriendschap. Klaske schreef er het boek Dat moet ik Marten Toonder vertellen over. Je kunt hier een eerste fragment lezen.
Het boek is uitgegeven bij Uitgeverij Aspekt, je kunt het daar - maar ook in de boekhandel - bestellen.

Marten had vertrouwen in het talent van Klaske en dat vertrouwen inspireerde haar tot het schrijven van haar eerste roman, Reflecties
Het schrijven ging niet snel, de beslommeringen van het dagelijkse leven met twee opgroeiende kinderen vroegen veel tijd en aandacht. Toen zich in 2005 de mogelijkheid aandiende om echt voor het schrijven te kiezen, hakte Klaske de knoop door: ze zou naar Turkije verhuizen!
Marten Toonder moedigde haar aan, sterker nog, hij nam het besluit om zelf ook te vertrekken. Lees hier hoe Marten dat meende te doen.

Hoewel het iets anders liep dan beiden hadden gedacht, hield Marten zich aan zijn woord, hij overleed een kleine twee weken voor Klaske Kassenberg naar Turkije vertrok...

Klaske Kassenberg in Turkije

Op 7 augustus 2005 verhuist Klaske naar Turkije. Daar rondt ze datzelfde jaar nog haar roman Reflecties af. Ze schrijft over haar ervaringen in het nieuwe thuisland in het kwartaalblad Leven in Turkije. Ook andere artikelen en reportages schrijft ze voor dit blad. Helaas gaat het blad in 2009 failliet. Klaske Kassenberg blijft schrijven voor lokale kranten en bladen en andere opdrachtgevers tot ze voor een ander tijdschrift – een puzzelmagazine met leesrubrieken – gaat werken. Als dit magazine gaat bezuinigen op de leesrubrieken, is er geen werk meer voor Klaske. Ze verdient dan haar boterham met het schrijven van productteksten voor verschillende opdrachtgevers.

Klaske en de liefde
Het is niet altijd gemakkelijk om voldoende geld te verdienen. Gelukkig is daar haar vriend Ihsan, de autospuiter, die haar waar nodig steunt. Hij is ervan overtuigd dat er ooit betere tijden aanbreken. Haar roman Hanneke neemt een kind draagt Klaske aan Ihsan op. Later volgt een tweede boek. In een veertigtal columns beschrijft ze wat ze zoal met Ihsan meemaakt. 

Klaske Kassenberg besluit een eigen uitgeverij op te richten en de columns uit te geven. Dat gebeurt in december 2016. De autospuiter heeft vreemde kostgangers is als e-boek bij Uitgeverij Weegbree verkrijgbaar.

Boekomslag Hanneke neemt een kind
Cover De autospuiter heeft vreemde kostgangers


Impressie Turkije

In april 2018 lanceert Klaske Kassenberg het online magazine Impressie Turkije. Het is een tweemaandelijks magazine met zes diepgaande reportages en artikelen en daarnaast enkele typische tijdschrift-items. Het magazine breidt zich steeds verder uit en wordt steeds professioneler met informatieve pagina’s over onderwerpen als ondernemen in Turkije.

Helaas blijkt het erg moeilijk om een inkomen met het online magazine te verdienen, en wat een tijd gaat erin zitten! Noodgedwongen stopt Klaske in de zomer van 2019 met het blad. Haar inkomsten haalt ze dan uit het maken van diverse puzzels voor een bureau dat puzzelpagina's voor kranten verzorgt.

Bento en Alba

In januari 2019 is een boek met voorleesverhalen uitgegeven ter ere van de vijfjarige verjaardag van kleindochter Ella. In de hoofdrol de Colombiaanse kindertjes Bento en Alba en hun Nederlandse adoptievader die onder andere de Turkse professor Ebru helpt in het huishouden.  

Cover Bento en Alba

De aansprekende illustraties zijn gemaakt door Marja Roes. 

Na elk verhaaltje kun je een aantal interessante wist-je-datjes lezen. Leuk voor de voorlezer en de oudere kinderen!

Op naar een landelijk leven

In het voorjaar van 2019 verhuist Klaske Kassenberg naar een dorpje ten noordoosten van Antalya.  Het is tijd om een kinderdroom waar te maken: boerin worden. Nu moet dat niet al te letterlijk genomen worden, maar een rustig leven op het platteland én een moes- en siertuin gaan eraan komen. Eén keer per week gaat ze nog naar Alanya om tijd met haar autospuiter door te brengen.

Toekomstplannen

Naast het werken in de tuin en aan puzzels en andere opdrachten, werkt Klaske aan haar nieuwe roman Vlucht

Wie weet gaat het lukken die in 2022 af te ronden!

Uitgeverij Weegbree
Klaske Kassenberg
IBAN  DE31 1001 1001 2621 4881 79
BIC  NTSBDEB1XXX

Gemiddelde beoordeling
Jouw beoordeling
>