Uitgeverij Weegbree

Over Klaske Kassenberg

Kinderjaren en jeugd

Klaske Kassenberg werd op 19 oktober 1960 geboren te Drachten. Ze was nog geen jaar oud toen het gezin verhuisde naar Deventer. Toen Klaske vier was, werd er opnieuw verhuisd, naar Hengelo Overijssel. Hier groeide Klaske op, de middelbare school bezocht ze in Enschede.
Hoewel het schrijven er al vroeg in zat – het schrijven van toneelstukjes bijvoorbeeld – had Klaske geen ambitie in die richting; ze wilde ‘iets met kinderen’ gaan doen of boerin worden.
In Zwolle voltooide ze de opleiding voor inrichtingswerk en ging vervolgens aan het werk in een gezinsvervangend tehuis voor verstandelijk gehandicapten in Oss.

Werk en schrijven

Al snel werd duidelijk dat haar interesses verder gingen dan het dagelijkse werk. Beleid maken, stukken schrijven en ervaring in heel diverse richtingen opdoen, daar beleefde ze plezier aan. Er volgden dan ook banen in verschillende sectoren, waaronder het onderwijs. Zowel in het basisonderwijs als het middelbaar onderwijs. Ondertussen werd steeds duidelijker dat Klaske Kassenberg een talent had voor schrijven. Van nieuwsbrieven tot schoolgidsen en van beleidsstukken tot theorie en opdrachten voor het MBO.
Daarbij werd de droom om schrijfster te worden – letterlijk – steeds sterker.

Vriendschap tussen Klaske Kassenberg en Marten Toonder

In 1986 schreef Klaske Kassenberg haar eerste brief aan Marten Toonder – de geestelijk vader van onder andere Ollie B. Bommel en Tom Poes – waarin ze vertelde over haar droom. Het was het begin van een bijzondere vriendschap. Klaske schreef er het boek Dat moet ik Marten Toonder vertellen over. Je kunt hier een eerste fragment lezen.
Het boek is uitgegeven bij Uitgeverij Aspekt, je kunt het daar - maar ook in de boekhandel - bestellen.

Marten had vertrouwen in het talent van Klaske en dat vertrouwen inspireerde haar tot het schrijven van haar eerste roman, Reflecties
Het schrijven ging niet snel, de beslommeringen van het dagelijkse leven met twee opgroeiende kinderen vroegen veel tijd en aandacht. Toen zich in 2005 de mogelijkheid aandiende om echt voor het schrijven te kiezen, hakte Klaske de knoop door: ze zou naar Turkije verhuizen!
Marten Toonder moedigde haar aan, sterker nog, hij nam het besluit om zelf ook te vertrekken. Lees hier hoe Marten dat meende te doen.

Hoewel het iets anders liep dan beiden hadden gedacht, hield Marten zich aan zijn woord, hij overleed een kleine twee weken voor Klaske Kassenberg naar Turkije vertrok...

Klaske Kassenberg in Turkije

Op 7 augustus 2005 verhuist Klaske naar Turkije. Daar rondt ze datzelfde jaar nog haar roman Reflecties af. Ze schrijft over haar ervaringen in het nieuwe thuisland in het kwartaalblad Leven in Turkije. Ook andere artikelen en reportages schrijft ze voor dit blad. Helaas gaat het blad in 2009 failliet. Klaske Kassenberg blijft schrijven voor lokale kranten en bladen en andere opdrachtgevers tot ze voor een ander tijdschrift – een puzzelmagazine met leesrubrieken – gaat werken. Als dit magazine gaat bezuinigen op de leesrubrieken, is er geen werk meer voor Klaske. Ze verdient dan haar boterham met het schrijven van productteksten voor verschillende opdrachtgevers.

Klaske en de liefde
Het is niet altijd gemakkelijk om voldoende geld te verdienen. Gelukkig is daar haar vriend Ihsan, de autospuiter, die haar waar nodig steunt. Hij is ervan overtuigd dat er ooit betere tijden aanbreken. Haar roman Hanneke neemt een kind draagt Klaske aan Ihsan op. Later volgt een tweede boek. In een veertigtal columns beschrijft ze wat ze zoal met Ihsan meemaakt. 

Klaske Kassenberg besluit een eigen uitgeverij op te richten en de columns uit te geven. Dat gebeurt in december 2016. De autospuiter heeft vreemde kostgangers is als e-boek bij Uitgeverij Weegbree verkrijgbaar.

Cover Hanneke neemt een kind
Cover De autospuiter heeft vreemde kostgangers


Impressie Turkije

In april 2018 lanceert Klaske Kassenberg het online magazine Impressie Turkije. Het is een tweemaandelijks magazine met zes diepgaande reportages en artikelen en daarnaast enkele typische tijdschrift-items. Het magazine breidt zich steeds verder uit en wordt steeds professioneler met informatieve pagina’s over onderwerpen als ondernemen in Turkije.

Toekomstplannen

Op korte termijn – januari 2019 – wordt een boek met voorleesverhalen uitgegeven ter ere van de vijfjarige verjaardag van kleindochter Ella.
Tussen alle werkzaamheden door zal Klaske blijven werken aan haar nieuwe roman Vlucht. Het streven is die roman medio 2020 te publiceren, heel misschien eerder.
Daarnaast gaat Klaske eraan werken haar jeugddroom waar te maken: boerin worden.
In een dorpje in Isparta...